Bir Tüketicinin Marka Hikayesi

Reklam ajansında grafik tasarımcı olarak çalışan Ahu, her gün olduğu gibi yorgun bir şekilde evine gelir, kanepeye kendini atar ve sessizlikten hoşlanmadığı için televizyon kumandasına basar. Televizyondaki reklamda daha önce ismini duymadığı ve doğal olduğunu iddia eden bir şampuan markasının saç uçlarındaki kırık oluşumunu geciktirdiği söylenir (marka vaadi).  Bunu duyunca bir an aklına saçlarındaki kırıkları aldırmak için kuaföre gitmesi gerektiğini sürekli ertelediği gelir (hedef kitle).

Ahu sabah otobüsle işe giderken “Saç Uçlarındaki Kırıklara Doğal ve Etkili Çözüm: HerbalX” yazan billboard görür (vaat/slogan). Akşam izlediği televizyon reklamını anımsar. Akşam dikkat etmediği markanın ismini artık öğrenmiştir ve bir fikir sahibidir (marka bilinirliği). Markanın isminden dolayı bu şampuanın doğal içerikli olduğu algısı oluşur (marka isimlendirme stratejisi).

 

Ahu iş çıkışı markete gittiğinde kişisel bakım reyonunun önünden geçerken şampuanının bitmek üzere olduğunu hatırlar. Niyeti her zaman kullandığı şampuanı almakken gözü şu reklamlardaki HerbalX markasına ilişir (marka bulunurluğu). Markanın saç uçlarındaki kırıkları geciktirme özelliği aklına gelir (marka çağrışımı).  “Acaba şans vermeli miyim? Reklamları bile olduğuna göre demek ki güvenilir bir marka. Söylediğini yapıyorsa kuaföre sık gitmeme gerek de kalmaz (fiziksel fayda)” diye düşünür ve şampuanı alır.

Aradan 3 ay geçmiştir ve saçları oldukça sağlıklıdır. Bir gün ajanstaki kız arkadaşlarıyla muhabbet ederken onlara saç kırıklarını geciktiren bir şampuan kullandığını ve çok memnun kaldığını söyler (word of mouth). Tuğba hemen araya girer: “HerbalX mi?” (marka hatırlama). Ahu markanın herkes tarafından bilindiğini düşünerek içten içe doğru tercih yaptığı için kendisiyle gurur duyar (duygusal fayda).

Ahu Instagram’da gezindiği sırada sayfasında HerbalX’in yeni çıkan saç kremi reklamını görür (marka genişletme). Şampuanından edindiği iyi deneyimden dolayı HerbalX’in saç kremine de şans vermesi gerektiğini düşünür.

Ve mutlu son…

Ahu yıllarca HerbalX’in saç şampuanını, saç kremini ve sonrasında çıkan vücut losyonunu kullanır (marka sadakati). Artık HerbalX onun bir kurtarıcısı, o da markanın iyi bir savunucusudur.

Aslında her biri hakkında sayfalarca yazılabilecek bu kavramları bir hikayeyle –hepimizin yaşadığı bir hikayeyle- basitçe anlatmak istedim. Umarım kavramlarla yeni tanışanlar için akılda kalıcı ve faydalı olur.